Příběhy parfémů začínají většinou na stole parfuméra. Slavný tvůrce vypráví o své inspiraci a o tom, jak smíchal indonézské pačuli s madagaskarskou vanilkou nejvyšší kvality. Ale kde se to pačuli vzalo? O tom je právě kniha Sběratel vůní, kterou vydalo letos v češtině nakladatelství Host. Nenechte si ji ujít.
Autorem knihy je Dominique Roques, “zdrojař” firmy Firmenich, obrovské organizace, která vyvíjí nové aromatické látky a dodává přírodní suroviny. Své parfémové kompozice si tu objednávají celebrity, módní domy i niche značky. Jak se píše v knize, “zdrojař” je zodpovědný za vyhledávání spolehlivých zdrojů přírodních látek a jejich stabilní kvalitu.
Cesty za zdroji
Dominique Roques tedy cestuje po světě, obhlíží farmy s levandulí, vanilkou a santalem a vrací se domů se vzorky k posouzení. Občas s sebou na cesty bere tvůrce parfémů, aby jim dal možnost přivonět si k čerstvým surovinám a zažít na vlastní kůži sklizeň a zpracování.
Ve Sběrateli vůní popisuje svoje cesty za osmnácti surovinami od cistu (labdanum) v Andalusii až po kadidlo ze Somálijska. Dočtete se, jak se suroviny pěstují a následně zpracovávají, jakou mají historii a kulturní hodnotu pro místní lidi.
Dominique Roques je úžasně vnímavý k lidem kolem sebe. Všímá si, jak jsou hrdí na své plantáže a svou zemi, a když vidí, že žijí v chudobě a nejistotě, přemýšlí, jak by jeho firma mohla pomoct.
Stejně vnímavý je k přírodě, k rostlinám a vůním, které z nich získáváme. Z jeho přístupu cítíte, že esence považuje za dar spíš než kořist, na kterou mají lidé právo. Uvědomuje si, že pěstování musí být šetrné, aby mohlo fungovat dlouhodobě a nekolísala kvalita produktů. Vnímá přírodní esence až spirituálně.
Obchod se surovinami
V knize taky zjistíte, co ovlivňuje ceny na trhu a proč jsou některé látky tak drahé. Například situace kolem produkce vanilky mě překvapila svou složitostí. Že je vanilka velmi drahá to vím, ale netušila jsem, že pro chudé vesničany na Madagaskaru není její pěstování žádný zlatý důl. Pěstují vanilku, protože jim nic jiného nezbývá. Když stoupne poptávka, rozroste se černý trh a vanilka se začne pěstovat i jinde. To srazí cenu dolů a ve chvíli, kdy už se vanilka nevyplatí, zbydou jen pěstitelé na Madagaskaru.
Podobně hořký příběh doprovází i růžové dřevo. Jak píše Roques, v první polovině 20. století se kvůli esenci těžilo tak intenzivně, že v Amazonii jsou stromy téměř vykáceny. Většině dnešních parfumérů nezbývá, než se spoléhat na syntetiku.
Při čtení si dobře uvědomíte, jak se během 20. století změnilo naše vnímání přírody. První těžaři růžového dřeva byli údajně obrovští milovníci stromů. “Trvalo desítky let, než se přešlo od ‘lesa dolu’ k ‘lesu zahradě’,” píše Sběratel vůní.
Příběhy o surovinách naštěstí nekončí v depresivní temnotě. Na konci je většinou naděje. Například jedna luxusní značka (podle náznaků v knize snadno odhalíte která) se zavázala vysázet v Amazonii mnohem víc stromů, než za svou existenci spotřebovala. Jinde se zas autor vrací po letech na stejné místo a zjišťuje, že věci se obracejí k lepšímu, staví se školy, produkce se stabilizuje a pěstování je šetrnější. Třeba pěstování vetiveru na Haiti údajně pomohlo 50 tisícům rodin vyváznout z chudoby.
Kniha o vůních, ekologii, odhodlání a odpovědnosti
Sběratel vůní bude bavit všechny milovnice parfémů. Přiměje vás se ptát, odkud váš parfém pochází. Nejen, kdo ho smíchal a co ho inspirovalo, ale taky kdo držel v ruce květy, z jejichž vůně se vám točí hlava.
Ale v té knize je ještě mnohem víc. Ukazuje totiž, jak je parfémový průmysl propojený s prostředím, kulturou a ekonomikou. Donutí vás přemýšlet, jestli “přírodní” vždycky znamená “lepší pro přírodu”. A když si přečtete, jak těžké je rozvinout zodpovědný zemědělský podnik v chudých státech plných korupce, budete si jeho produkce mnohem víc vážit. Příběhy producentů, kteří i přes překážky pokračují v práci a s pomocí investic parfémářských firem pomalu mění svět kolem sebe k lepšímu, dávají naději, že svět se ubírá správným směrem.
Tam, kde Sběratel vůní svoje vyprávění končí, začíná The Big Book of Perfume, i když zatím jen anglicky nebo francouzsky. V této knize se dozvíte, jak vznikají moderní parfémy od destilace květů až po propagaci na trhu. Další fascinující čtení.